zondag 24 juni 2012

Foto van de Maand, juni 2012



Close up


Cameragegevens:
Canon Digital Ixus 100 IS
1/200 s
Focuslengte: 5,9 mm
f/9.0
ISO: 80






Cameragegevens:
Nikon D40 1/10s
ISO: 400


Bewerking:
Zwart-wit, zachte focus, geleidelijke tint



1 opmerking:

  1. Een nieuwe dimensie aan de AenF Match: de foto’s worden zonder de naam van de maker gepubliceerd. Ook geen verhaal meer over de totstandkoming van de foto’s. Enkel gegevens van het toestel, sluitertijd en ISO. De jury gaat volledig onbevooroordeeld de beoordeling in.

    Het thema is dit keer ‘Close-up’. Een thema dat voor zowel Anne als Ferdinand een makkie bleek. De foto’s waren snel geschoten en gepubliceerd op beider blogs.

    Donker en lichtblauwe mozaïektegels laten veel aan de verbeelding over. Het is een detail. Maar waarvan. Is de foto genomen in een saunacentrum, een openluchtzwembad of een badkamer? We weten het niet. Net zo min dat we weten of de tegels onder water zijn gedompeld. De ruimte is niet exact vierkant of rechthoekig. De aanhechting is niet perfect. Perfectie zit ‘m ook niet in de tegeltjes. Hier en daar is een scheurtje te zien. De close-up levert veel vragen op, maar is de mysterie genoeg om de foto te laten winnen?

    We zien op de andere foto een oog. Niet in kleur, maar in zwart-wit. De foto is bewerkt en laat het oog er als het ware uitspringen. Het resterende deel van het gezicht is vaag gemaakt. De aandacht van de kijker wordt getrokken naar het oog. Een oog dat onmiskenbaar van één van de fotografen is. Het levert meteen een vraag op: is de foto een zelfportret of heeft de andere deelnemer van de wedstrijd de foto gemaakt?

    De foto van het oog is de winnaar van deze AenF Match. Het voldoet aan de verwachting van de jury, maar bovenal is de jury onder de indruk van de compositie. De lichte en donkere vlakken zijn mooi verdeeld over de foto. Dankzij het scherpe oog is duidelijk waar de andere, vage vlakken voor staan: oogkassen, wangen en neus.

    Het thema van de volgende AenF_match is: Rotterdam (eventueel bezwaar tegen het afreizen mag kenbaar worden gemaakt).

    BeantwoordenVerwijderen