woensdag 11 november 2009

God is gek




Het atheïsme is hot!
.
En vertoont een zendingsdrang die doet denken aan de kerstening van Europa. Het geloof - met al haar dogma's - lijkt te worden terugbetaald met gelijke munt. Kluun heeft dit essay een subtitel meegegeven: De dictatuur van het atheïsme. Ik denk dat hij daarmee een punt heeft. Een weldenkend mens kan tegenwoordig niet meer serieus worden genomen als blijkt dat hij gelovig is! Wie denken atheïsten dat ze zijn?
.
Het essay leest prettig, de opzet is herkenbaar. 'God is gek' blijft echter wel aan de oppervlakte, behalve als de auteur over zijn eigen worsteling schrijft. Ontroerend als hij enig achtergrondinformatie prijsgeeft van Komt een vrouw bij de dokter.
Dan duikt hij even onder de waterspiegel om vervolgens relativerend boven te komen, ademhappend. Hij spaart de lezer, hij spaart de atheïst, hij respecteert de gelovige.
.
'God is gek' is niet te vergelijken met Waarom kinderen wel cowboytje, maar nooit jezusje of mohammedje spelen van Guus Kuijer (2008). Kluun is niet te vergelijken met Giphart of Bril, maar kent hierin voldoende zelfreflectie. En dat alleen al maakt hem én zijn werken boeiend.
.
Vind ik.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten