donderdag 6 september 2012

Foto van de Maand, september 2012



'Het is dat ik rotter dam'

Camera:
i-Phone 4

Bewerking via PEStudio
Sfeer: Nashville




Camera:
Nikon D40 1/10s
ISO 400

Bewerking:
Zwart-wit, negatief, passe-partout toegevoegd



2 opmerkingen:

  1. Rotterdam

    Het bedenken van een thema is wellicht nog wel even zo moeilijk als het invullen van dat thema. De jury wil daarbij qua creativiteit niet onder doen voor Anne en Ferdinand. De jury wil prikkelen, uitdagen en niet altijd met het geijkte komen. En daarom werd ditmaal Rotterdam als thema gekozen. Een achteraf minder gelukkige zet.

    Een minder gelukkige zet werd ook door Ferdinand op de plaat gezet. Een gevallen koning in een schaakspel. Het is dat Ferdinand rotter dam(t). De foto is fraai, met name de inslag op het schaakbord zet het geheel extra dramatisch aan. Anne blijft meer binnen de kaders met de foto. Letterlijk. Een zwart-wit havenaanzicht is wit omkaderd, ingelijst. Een foto van Rotterdam. En Rotterdam was het thema. Niet rotter dammen. De jury slaat graag kwink en waardeert dat ook bij anderen, maar nu, hier, zou niemand het thema kunnen afleiden uit de foto van Ferdinand. En de waardering voor het woordspelen moet los staan van de waardering voor de foto. Nu is de foto van Ferdinand, zoals gezegd, fraai, an sich. Maar die van Anne evenzeer en vanwege bovenstaand verhaal aangaande het thema, wordt Anne de winst gegund. In der Beschränkung zeigt sich der Meister.

    Ruwe bolster, blanke pit is het thema voor de nieuwe AenF Match. De jury hoopt bevlogenheid en vooral creativiteit in de foto’s terug te zien.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Naschrift.

    De maker van de winnende foto heeft, na de bekendmaking van de uitslag, opgebiecht dat het onderwerp van de foto niet de haven van Rotterdam betreft, maar de haven van Arnhem. De jury constateert dat het onderwerp van de foto, die als winnaar is uitgeroepen, ‘in de geest van het thema’ is gemaakt. De jury waardeert de creativiteit van de deelnemers, maar vraagt ook om meer bevlogenheid: er mag, nee, moet meer moeite gedaan worden om te komen tot creatieve fotokunstwerken!

    BeantwoordenVerwijderen