woensdag 15 juli 2009

Italiaanse schoenen

Met deze indringende psychologische roman heeft Henning Mankell wederom bewezen een rasverteller te zijn. Elke zin is raak, elke alinea een gedicht. Prozaische vondsten als eenvoudige overdaad of in elke verandering zit iets vast raken de lezer.
.
Het verhaal gaat over een chirurg in ruste die de last van een medische blunder dagelijks voelt. Deze last wordt loodzwaar als op een winterse dag een oude vrouw hem opzoekt. Het blijkt zijn geliefde te zijn uit vervlogen tijden. Met haar zou hij gaan trouwen, maar liet haar in de steek zonder een enkel bericht achter te laten. Ze blijkt doodziek te zijn en vraagt hem een oude gelofte in te lossen.
.
Wat volgt is een vreemde, ietwat bizarre reis naar plekken van gevoel. Plaatsen van verouderde liefde. De arts, Frederik Welin, blijkt een dochter te hebben. De mooie Louise, met de rust van haar vader, het temperament van haar moeder, is brievenschrijfster van beroep. Zij doet onvermoeibaar beroep op het eer en geweten van de wereldleiders. Haar momento ultimo ervaart zij tijdens een top, waarin zij op bijzondere wijze aandacht vraagt voor het verkwijnen van eeuwenoude grotschilderingen.
.
De chirurg voelt dat door deze ervaringen - zijn geliefde heeft hem ooit een dochter geschonken, maar daarover gezwegen - zijn vastgeroeste leven op het eiland van zijn grootouders een wending heeft genomen. Hij zoekt contact met de vrouw, wiens leven hij verwoest heeft door de medische fout.
.
Het leven van de man wordt volledig ondersteboven gekeerd. Emoties maken van hem meester, welke hij nooit vermoed heeft.
.


Italiaanse schoenen is een prachtboek!
.
.

3 opmerkingen:

  1. Owwwwwwwww, wat fijn! En hoe kom je eigenlijk aan dit boek Fer? Wie o wie heeft zo goed kunnen inschatten waar jij warm van wordt?
    Ik kus je! In alle hevigheid!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. O, mijn liefde! Dat was jij! Jij, die mij meer verwarmt dan welk boek dan ook!

    BeantwoordenVerwijderen