vrijdag 4 september 2009

Hoek van Holland

Stel, je rent, vlak voor sluitingstijd nog snel de winkel in om luiers te halen. Thuis is er geen droog exemplaar meer te vinden en je kwam toch langs de drogist. Er is nog net tijd om de fiets verantwoord op de standaard te zetten en je racet langs de medewerkster die al geagiteerd bij de deur staat. Vaag hoor je nog het bekende ‘We gaan zo sluiten, meneer!’
Na het afrekenen bij de andere medewerkster – hebben ze hier allemaal zulke dunne lippen?- loop je met de armen vol, over de pakken heenkijkend de winkel uit. Dan zie je dat je fiets weg is. Je onderbuik brult ‘Gejat!’, 12 pakken luiers donderen ter aarde en niet nader te definiëren dragonderuitspraken worden de samenleving in geslingerd. Spiedend om je heen zoek je naar de boef. Tevergeefs.

De fiets stond niet op slot, de agente die de aangifte opneemt kijkt je meewarig aan en weet te vertellen dat verzekeringsmaatschappijen niet tot uitbetaling zullen overgaan als er geen 2 sleuteltjes overhandigd kunnen worden. De eigenaar wordt verantwoordelijk gehouden voor de diefstal.

Het bestaansrecht van voetbalhooligans is allang maatschappelijk aanvaard. Onlangs namen Feyenoordaanhangers type harde kern afstand van de rellen in Hoek van Holland. Menig huisvrouw kreeg er een nat broekje van en voetbalminnende vaders spraken met gezwollen borst van een mooi gebaar. Geachte lezer, welke weldenkende mens wil zich identificeren met een voetbalvandaal – wier hoogste doel brandschatting, vernieling en opruiing is – dan wel zich conformeren aan zijn verrotte gedachtegoed?

Het is de wereld ondersteboven! De gelegenheid maakt de dief - om maar weer in de analogie te vervallen – onderstreept deze misvatting. Verenigingscriminelen menen zich op het sociaal-politieke forum te moeten begeven en denken de publieke opinie te kunnen manipuleren.

Op het strand is een lynchpartij voorkomen. Een slachtoffer is gevallen. De bedreigden zijn onderwerp van gesprek geworden, doorspekt van non-nuance en schofferende ‘generalisme’.

‘Je fiets gestolen? Waarom heb je ‘m niet op slot gezet? Hoe kon je zo stom zijn?’
Dan rest je maar 1 ding: als volwaardig lid van de huidige samenleving, in haar breedste context, gooi je de 12 pakken luiers naar haar hoofd. Hard.

1 opmerking: