Vanwege de veilige terugkeer van neef Petrus, heeft het Vrouwe Elisabeth, mater familias van het geslacht Van Vogela, behaagd een familieportret te laten vervaardigen.
.
U ziet haar zitten in een oud-Victoriaanse leunstoel, gekleed in een blouse van zwart laken. De stof is indertijd opgekocht door Bernard Van Vogela, schipper van de V.O.C. en vader van neef Petrus. Wilhelm Vogela is de broer van Elisabeth en oudste uit het geslacht.
Het laken is overigens volgens de laatste mode met de hand opgeruwd en afgezet met zijde. Verder draagt de vrouwe een ketting van parelmoer. De rok is eenvoudig te noemen, maar uiterst subtiel en doeltreffend, waarbij de enkels bedekt blijven. Ook bij het voortschrijden.
Het hoedje komt van de hand van Jean-Pierre Papin, de beroemde couturier uit Parijs.
.
Links achter staat haar protegé, heer Hans Van Vogela. Indertijd is Hans in de familie gekomen als buitenechtelijk kind van Bernard Van Vogela en zijn maîtresse Helena van Genapium. Helena van Genapium is na de geboorte gestorven aan de typhus. Vrouwe Elisabeth heeft zich ontfermd over hem. De geruchten gaan dat dit ontfermen verder gaat dan Staat en Kerk weten.
.
Naast heer Hans Van Vogela staat Danus Wilhelmus Van Vogela, zijn zoon welke hij in een onbewaakt ogenblik verwekt heeft bij vrouwe Ina Bathmen, patrones van de hanzestad Deventer. Vrouwe Elisabeth staat op goede voet met de patrones. Danus Wilhelmus Van Vogela schildert stillevens en naakten.
.
Naast vrouwe Elisabeth zit de bevallige Anna Maria Van Vogela. Zij is thans in de Heer en heeft haar zondige leven afgedaan. Zij is toegetreden tot de Orde van de Heilige Yoni en heeft de gelofte van armoede afgelegd. Sindsdien gaat zij slechts gekleed in eenvoudige gewaden van kant en brokaat. De broche hangende tussen haar pronte borsten is een familie-erfstuk en is vervaardigd uit het zwaarste goud uit Bruxelles.
.
Achter haar staat heer Fernandusse, staatsgeleerde en familievriend. Heer Fernandusse heeft de wapens gediend en aan de zijde van Jan van Schaffelaer gestreden tijdens de Hoekse en Kabeljauwse Twisten.
.
Neef Petrus tot slot, is gekleed in daags tenue. Hij is zojuist teruggekeerd uit de Oost. Neef Petrus, als diplomaat Oriëntaalse Zaken, geldt al jaren als dé deskundige op het gebied van specerijen. Zo heeft hij de Republiek der Zeven Nederlanden laten kennismaken met nootmuskaat.
.
Voorwaer, een roerende historie schreef gij daer met ganzeveer en peerdehaer.
BeantwoordenVerwijderen