zaterdag 2 april 2011

Mos en waar het groeit

De auteur van dit net niet verschenen boek schrijft in de inleiding:

Mos groeit op steeds meer plekken naarmate u beter weet waar u het moet zoeken. In het bos natuurlijk, maar ook gewoon in het open veld of op rotsen voor mijn part. Trek uw laarzen maar eens aan om er hoopvol op uit te trekken. Goed om u heen kijken is belangrijk, want mos leidt veelal een verborgen bestaan. Reden voor veel natuurliefhebbers om deze plantengroep, want dat is het, tijdens wandelingen en excursies over het hoofd te zien.

Kijk, daar ziet u al wat. Is het mos? Ja hoor, het is mos! Ongeacht afkomst, leeftijd of ras zinkt u door de knieën: wat ziet het mos er mooi uit! De schoonheid van het groen doorboort uw gemoed en u beseft, als bij toverslag, dat er meer is in het leven dan cocktailparty's en jamsessions.

Wat voor soort mos is het mos dat u gezien heeft? Is het bijvoorbeeld Muursnavelmos [Rhynchostegium murale], een kalkminnende mossoort met knikkende kapsels en meestal stompe blaadjes? Nou, dat is best mogelijk, want er zijn, schrik niet, maar liefst 520 soorten, als u tenminste beschikt over een handige loep, want veel typische kenmerken van mos zijn met het blote oog nauwelijks te herkennen.

Of is het Spatelmos [Homalia trichiomaniodes] dat zich kenmerkt door onregelmatige vertakte, sterk afgeplatte, maar duidelijk gewelfde, één tot twee centimeter lange spruiten? U heeft eerlijk gezegd geen idee.

Gelukkig is er nu deze vlotgeschreven gids om u uit de brand te helpen. Een onmisbaar hulpmiddel voor de beginnende mosliefhebber, maar ook leuk om als cadeau aan vrienden te schenken vanwege de vele adembenemende foto's!

Groetjes,
Alfons van der Klift




Geen opmerkingen:

Een reactie posten