zondag 28 augustus 2011

Foto van de maand, augustus 2011


- waar rook is ... -

Cameragegevens:
Nikon D40 1/10s
ISO 400

De foto:
Waar rook is, is... vuur? Na enig brainstormen dacht ik aan de brandweer. Mooie kleur rood en erg herkenbaar in hun verschijning. Foto is gemaakt in overeenstemming met de brandweer van Doetinchem. Men was op dat moment net bezig met een oefening. 'The making of ...' van de winnende foto zal naderhand ook geplaatst worden!

Opmaak:
De foto is bijgesneden.





- waar rook is ... -



Cameragegevens:
Nikon D40 1/10s
Focuslengte: 22.0 mm f/3.5
(35 mm equivalent: 33 mm) ISO: 400

De foto:
Per toeval gestuit op de boekenkast in het vakantiehuisje, waar een willekeur aan boeken staat die door niemand gelezen wordt.

Opmaak:
De foto is bijgesneden. In de opmaak is wat licht bijgevuld, enkele accenten gelegd en een voorzichtige schaduw. Daarnaast is de kleurtemperatuur ietwat warmer gemaakt.
Vervolgens is de fotosnede voorzien van een zwart/wit focus waarbij er iets van kleurweerspiegeling valt op de titel van een bepaald boek.
Er is een zware korrel ingebracht om de boekenverzameling meer authentiek te lijken, hetgeen onbegonnen werk is. De glans, die aangebracht is, geeft de foto een fading naar de zijkanten toe.
Tot slot is er veel schaduw over de winnende foto gezet, zodat de korrel meer tot zijn recht komt.

3 opmerkingen:

  1. ‘Waar rook is…’
    Hoe vergelijk je foto’s die niet met elkander te vergelijken zijn. De sferen zijn totaal verschillend. De foto van Fredje is uitgebreid bewerkt, terwijl de foto van Anne een absolute minimale bewerking heeft gehad. Op vakantie in een huisje het thema van de wedstrijd van deze maand tegenkomen, het maakt de jury extra blij!

    Anne
    De compositie van de foto van Anne is goed. Er zit diepte in de foto en het thema ‘waar rook is…’ is goed uitgewerkt. Niet alleen dankzij de brandweerauto, maar ook door het pandje op de achtergrond waarin het korps blijkbaar is gevestigd. De natuur heeft een handje geholpen bij de compositie; de regenboog geeft een mooi effect. De vriendelijk lachende brandweerman maakt de foto af.

    Ferdinand
    De foto van Fredje ademt vergane glorie uit. De oude boeken, het kastje waarin de boeken staan, het miniatuur zeilbootje. Het past bij een regenachtige zomer. De bewerking die de fotograaf aan de foto heeft verricht, komt de compositie ten goede. Het benadrukken van de titel van het boek ‘waar rook is…’ is geraffineerd. Het trekt de kijker naar de essentie van de foto.

    Winnaar
    Het is een close call: Anne wint deze maand de match. De compositie, de diepte en het stralende middelpunt maken een winnaar van deze foto.

    Nieuw thema
    Het thema voor de maand september is: ’Cliffhanger’.

    BeantwoordenVerwijderen